To takie proste!
Miejskie Przedszkole nr 21 w Płocku
Strona głowna  /  Kuchcikowo
Kuchcikowo

TARTA  Z  RABARBAREM

1 podwójna paczka herbatników kakaowych

(ok. 65 sztuk)

½ kg rabarbaru

1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 l mleka)

¾ l mleka

2 płaskie łyżki brązowego cukru (trzcinowego)

300 g dowolnego musli,

bakalie (niekoniecznie, ale wzbogacają smak)

400 ml śmietany 30% lub 36%

Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 1 łyżką brązowego cukru, pozostawić na 15 minut. Następnie podgrzewać na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Zredukować sok, przestudzić. Do przestudzonego rabarbaru dodać musli, ewentualnie bakalie, wymieszać.

Na dno dużej blaszki do pieczenia poukładać warstwę herbatników, na nią wyłożyć przygotowaną masę rabarbarową, przykryć kolejną warstwą herbatników. Na nie wylać ugotowany, lekko przestudzony budyń (do budyniu dodać tylko płaską łyżkę brązowego cukru). Na budyniu ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić i wyłożyć na wierzch. Całość można posypać startą czekoladą lub kakao.

 

 

DESER  JOGURTOWY

2 duże jogurty naturalne

owoce (truskawki, maliny, borówki)

małe bezy

1 śmietana 30%

Na dno salaterki wylać trochę jogurtu, następnie wysypać część owoców, przykryć jogurtem, posypać pokruszonymi bezami. Układać kolejną warstwę: owoce, jogurt, bezy. Wierzch udekorować ubitą śmietaną i czekoladą lub kakao.

 

SAŁATKA  NICEJSKA

2 jajka na twardo

2 gałązki selera naciowego

3 pomidory

3 ugotowane ziemniaki

1 czerwona cebula

1 mała główka sałaty

150 g czarnych oliwek

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

4 łyżki oleju

sól, pieprz, sok z cytryny, ząbek czosnku.

Sałatę i selera opłukać, selera pokroić dość cienko, cebulę obrać i pokroić w krążki. Ziemniaki pokroić w plastry. Pomidory umyć i również pokroić w plastry. Tuńczyka osączyć z zalewy. Czosnek przekroić na pół i wysmarować nim salaterkę. Następnie ułożyć w niej warzywa i tuńczyka. Całość polać olejem doprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch poukładać jajka przekrojone na ćwiartki i posypać całymi oliwkami.

 

SAŁATKA  Z  MAKARONEM  I  SOSEM CYTRYNOWYM

300 g makaronu razowego (muszelki lub świderki)

400 g arbuza

50 g orzeszków pinii lub ziaren słonecznika

kilka listków sałaty

kilka listków bazylii

4 łyżki oleju

sok z cytryny, sól, pieprz

Makaron ugotować, osączyć, skropić olejem. Arbuz obrać, pokroić na małe kawałki. Listki

bazylii i sałatę opłukać. Sałatę  porwać palcami na nieduże części, połączyć z makaronem. Kilka

listków bazylii i orzeszków pinii lub słonecznika odłożyć, resztę posiekać i dodać do soku z cytryny wymieszanego z olejem i przyprawami. Gotowym sosem polać pozostałe składniki, posypać uprażonymi orzeszkami lub słonecznikiem i udekorować listkami bazylii.

 

MISZ – MASZ  Z  WĘDZONKĄ

2 główki endywii

2 czerwone cebule

ok.10 czarnych oliwek

1 grejfrut

150 g cienko pokrojonej wędzonki krotoszyńskiej

4 łyżki oleju

2 łyżki soku z grejfruta

2 łyżeczki musztardy

sól, pieprz

Musztardę rozetrzeć ze szczyptą soli, sokiem z grejfruta i pieprzem. Wlać olej, stale mieszając, aż powstanie jednolita emulsja. Endywię ułożyć w salaterce, na niej cząstki grejfruta, krążki cebuli, oliwki i wędlinę zwiniętą w ruloniki. Całość polać sosem.

 

BULION  ODŚWIĘTNY  Z  NALEŚNIKAMI

4 marchewki

2 pietruszki

2-3 ziarna ziela angielskiego

1 por

1kostka rosołowa

½ szklanki mąki

¾ szklanki mleka wymieszanego pół na pół z wodą

1 jajko

sól, pieprz, listek laurowy, gałka muszkatołowa

natka pietruszki, przyprawa do zupy

Mleko wymieszać z jajkiem i mąką, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i usmażyć 3 naleśniki, zrolować je mocno i pokroić w centymetrowe plastry.

Warzywa obrać, pokroić w cienkie paseczki, zalać 5 szklankami wody, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, listek laurowy, sól. Gotować 30 minut. Zupę doprawić do smaku. Wyłożyć na talerz ruloniki z naleśników i zalać je zupą, posypać natką. Zamiast szybkiej wersji można ugotować prawdziwy rosół i dodać naleśniki. Zupa jest pyszna.

 

JOGURTOWY  CHŁODNIK

150 g sera feta

1 strąk czerwonej papryki

1 strąk żółtej papryki

1 świeży ogórek

½ bagietki

½ pęczka koperku

2 ząbki czosnku

1 litr naturalnego jogurtu

10 łyżek mleka

6 łyżek oliwy

4 plasterki cytryny

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

mielony kminek, biały pieprz, sól

Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zmiksować z jogurtem, fetą, mlekiem i połową oliwy. Wymieszać z połową koperku i skórką z cytryny. Przyprawić pieprzem, kminkiem i ewentualnie solą, odstawić na godzinę do lodówki.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę.

Bagietkę pokroić w grubą kostkę lub kromki, skropić pozostałą oliwą, piec 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Chłodnik posypać papryką, ogórkiem i resztą koperku, przybrać plasterkami cytryny. Podawać z grzankami.

 

KISZ  ZIEMNIACZANY  Z  PORAMI

Farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków

2 pory

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1 jajko

1 białko

¾ szklanki śmietany 30%

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 łyżka drobno posiekanej natki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki

½ kostki margaryny

1 żółtko

½ łyżeczki soli

tłuszcz do formy

2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na ciasto szybko zagnieść, wstawić na dwie godziny do lodówki.

Pory oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju z masłem, dodać ziemniaki pokrojone w plastry, śmietanę wymieszaną z żółtkiem, natkę, a na końcu pianę ubitą z białek, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wymieszać.

Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę, ponakłuwać widelcem,  podpiec. Na wierzch nałożyć przygotowany farsz. Piec 35 minut w 200 stopniach.

 

ROLADA  SEROWO – MIĘSNA

30 dag żółtego sera (zetrzeć na tarce na dużych oczkach)

4 jajka

1 szklanka majonezu

Całość wymieszać, wylać na blaszkę z piekarnika i upiec na złoty kolor.

Farsz:

30 dag mięsa mielonego

4 duże pieczarki

1 papryka

1 cebula

1 jajko

2 łyżki tartej bułki

sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę również pokroić w drobną kostkę. Mięso podsmażyć, dodać cebulę i paprykę, podusić chwilkę, doprawić przyprawami. Wystudzić, dodać jajko i bułkę, wymieszać. Gotowy farsz wyłożyć na placek serowy i zwinąć  w roladę. Zapiec w piekarniku przez kilka minut. Wystudzony kroić w szersze plastry.

 

 

Bajgle

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka soli (może być troszkę więcej)

Dodatkowo:

  • trochę oleju
  • 1 jajko
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski.
  2. Drożdże rozpuścić w połowie szklanki lekko ciepłej wody.
  3. W mące zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Zasypać lekko mąką i pozostawić na ok. 10 minut, aż drożdże wyrosną.
  4. W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodać sól, rozpuszczone masło i pół szklanki lekko ciepłej wody. Ciasto miksować mikserem, używając mieszadeł hakowych do wyrabiania ciasta, 8- 10 minut lub wyrabiać ręcznie około 5 minut (musi być gładkie).  Ciasto  przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
  6. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 części. Z każdej część uformować wałek o długości ok. 30 cm. Końce dobrze razem skleić, tworząc krążki.
  7. Tak przygotowane bajgle zanurzać w ciepłej przegotowanej wodzie i układać na blasze po 4, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Bajgle będą z wierzchu bardzo chrupiące, a w środku mięciutkie.

Bułeczki śniadaniowe
500 – 600 g mąki

1 łyżka oleju

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

200 – 300 ml ciepłej wody

zioła suszone (oregano, czosnek, bazylia, suszone pomidory, ale niekoniecznie)

 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Gdy składniki połączą się, dodajemy olej i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ja dodaję jeszcze suszone pomidory, suszony czosnek, oregano, bazylię i chwilkę wyrabiam ciasto, żeby zioła równomiernie rozprowadzić.

Z gotowego ciasta robimy wałek, kroimy na równe części i z każdej części formujemy małą kulkę. Następnie układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 5-6 cm. Pieczemy  w temp. 180 stopni przez 20–25 minut. Z jednej porcji wychodzi 12–13 bułeczek. Podobno zachowują świeżość nawet 4 dni. Nie wiem. U mnie nie doczekały nigdy następnego dnia. Z masłem czosnkowym i wędliną lub serem smakują wybornie.

RODZINNE CIASTO OWOCOWE

Składniki:

375 g różnych owoców

425 g pokrojonego i odciśniętego ananasa z puszki (sok przyda się później)

125 g masła

125 g cukru

1 łyżeczka przypraw (cynamon, goździki mielone, imbir)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka soku z ananasa (jeżeli w puszce było mniej, uzupełnij wodą)

2 jajka

250 g mąki

            Owoce, sok z wodą, masło, cukier i przyprawy włożyć do garnka, zagotować i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia. Ananasa zmiażdżyć widelcem (dzieci chętnie pomogą) i połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka rozkłócić i dodać wraz z pozostałymi składnikami do owoców. Ciasto dobrze wymieszać, wlać do formy o boku 20 cm lub średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 1 godzinę i 15 minut.

            Dzieci bardzo lubią przyrządzać różne ciasta lub potrawy więc na pewno spodoba się im ten przepis. Jak zawsze w kuchni, mają tu okazję do ćwiczeń matematycznych, czyli do odmierzania, łączenia, mieszania, nalewania. Jednak myślę, że najbardziej spodoba im się łasuchowanie i częstowanie bliskich własnoręcznie przygotowanym ciastem. Smacznego.

KOKOSOWE MAKARONIKI

Drogie Mamy, pomoc dzieci przy przygotowaniu dań z Kuchcikowa jest nieoceniona, prawda?

Potrzebujemy:

2 szklanki wiórków kokosowych

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki mąki kukurydzianej

szczypta soli

2 jajka

            Dzieci mogą spokojnie odmierzyć wszystkie suche składniki i wsypać je do dużej miski. Jajka należy rozbić i wymieszać widelcem, a następnie wlać do pozostałych składników. Całość trzeba porządnie wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy po łyżce masy, zachowując niewielkie odległości. Pieczemy w 150 stopniach przez 15 – 20 minut. Z jednej porcji wychodzi około 24 makaroników.

ROLADA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

150 g wędzonego łososia

450 g mrożonego szpinaku

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

4 jajka

4 łyżki koperku

200 g twarogu

2 – 4 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka skórki z cytryny, sok z cytryny

2 łyżki masła

 

            Szpinak poddusić na maśle, osączyć, wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Lekko przestudzić.

            Twaróg wymieszać z jogurtem, skórką z cytryny i koperkiem. Doprawić sokiem z cytryny i solą. Rozsmarować na szpinakowym cieście, na wierzch ułożyć łososia, zrolować. Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię spożywczą (przezroczystą) i wstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie kroić na plastry o grubości około 2 cm.

 

WIOSENNY SMAKOŁYK

8 naleśników

750 g twarogu

4 pomidory

2 ogórki

2 pęczki rzodkiewek

Po pęczku szczypiorku, natki pietruszki i bazylii

4 łyżki startego żółtego sera

Pieprz, sól

4 łyżki soku z cytryny

8 łyżek oleju

1 łyżeczka musztardy

Kilka listków sałaty

 

            Twaróg wymieszać z posiekaną zieleniną (łyżkę szczypiorku odłożyć) i startym żółtym serem, doprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami soku z cytryny. Masą smarować naleśniki, układając jeden na drugim tworząc tort naleśnikowy. Posmarować również wierzch tortu.

            Warzywa dokładnie umyć. Ogórki obrać, pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki pokroić w talarki, pomidory na małe cząstki. Warzywa ułożyć wokół tortu.

            Olej wymieszać z resztą soku z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Tak  przygotowanym sosem skropić warzywa. Całość posypać resztą szczypiorku i ozdobić sałatą.

 

 

WARZYWA DUSZONE W JOGURCIE

2 małe cukinie

4 marchewki

1 por

1 papryka czerwona, 1 zielona

200 g pieczarek

1 szklanka naturalnego jogurtu

¼ szklanki rosołu lub bulionu drobiowego

natka pietruszki

200 g startego żółtego sera

sól, pieprz do smaku

 

            Wszystkie warzywa umyć, obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Następnie warzywa pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki. Warzywa i grzyby zalać rosołem i jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem około 20 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać starty ser i posiekaną natkę.

 

 

KUCHCIKOWO

NA WIELKANOC

 

Faszerowane skrzydełka

10 skrzydełek z kurczaka

½ kg mięsa mielonego

3 wątróbki drobiowe

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz

 

Mięso doprawić do smaku przyprawami, wątróbkę drobno pokroić i dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami, dokładnie wyrobić jak kotlety mielone.

Ze skrzydełek usunąć kości (całkiem dobrze odchodzą), faszerować mięsem, oprószyć przyprawą do kurczaka lub dowolnymi przyprawami według gustu i smaku. Piec w piekarniku najlepiej w rękawie foliowym.

 

Skrzydełka panierowane

10 skrzydełek z kurczaka

2 jajka

mąka, płatki kukurydziane

sól, pieprz, słodka papryka

olej do smażenia

 

Skrzydełka oprószyć przyprawami i zostawić na godzinę w lodówce. Z mąki i płatków kukurydzianych przygotować panierkę, jajka roztrzepać. Skrzydełka wkładać kolejno najpierw do jajka, potem obtoczyć w panierce i smażyć na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony.

 

Roladki z indyka

1 filet z piersi indyka

50 dag pieczarek

plastry boczku wędzonego (tyle, ile plastrów indyka)

1 duża cebula

1 papryka

1 łyżka kaparów

sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek

 

Filet pokroić na plastry, rozbić jak kotlety schabowe, oprószyć solą i papryką, pozostawić na godzinę w lodówce. W tym czasie pieczarki obrać, pokroić na plasterki, usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Na plastrach indyka układać boczek, pieczarki, zawijać w roladkę, spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtaczać w mące i smażyć na patelni. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości. Na patelni przesmażyć pokrojoną w półtalarki cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i  kapary. Chwilę poddusić, dodać do miękkich roladek, delikatnie wymieszać, doprawić przyprawami. Można wzbogacić smak natką pietruszki.

Polecam podlaską przyprawę do drobiu. Ma bogaty smak i już nic więcej poza solą nie jest potrzebne.

 

Ryba po podhalańsku

600 g białej ryby; najlepiej dorsza

4 ziemniaki

2 cebule

2 marchewki

kawałek selera

200 ml śmietanki 18 %

125 ml soku pomidorowego

3 ząbki czosnku

sól , pieprz

mąka

1 łyżka masła

olej do smażenia

można dodać kilka suszonych śliwek; wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski.

 

Rybę pokroić w kawałki, posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na oleju.

Obrane ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę w talarki, a seler i cebulę w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju (nie mogą być zbyt miękkie). Na koniec smażenia dodać śliwki (ewentualnie).

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć do niego warzywa, a na wierzchu ułożyć rybę.

Śmietankę wymieszać z sokiem pomidorowym. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Zalać warzywa i rybę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut.

 

Napoleonka

1 margaryna

3 szklanki mąki

2 żółtka

½ szklanki śmietany

 

Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Następnie podzielić ciasto na dwie równe części, rozwałkować na dużą blaszkę. Piec pojedyncze placki do zrumienienia w 180 stopniach.

Wystudzone placki przełożyć masą.

 

Masa budyniowa do napoleonki

1 litr mleka

1 cukier waniliowy

4 całe jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

10 dag masła lub margaryny

 

Mleko zagotować. Suche składniki wymieszać z jajkami. Tak przygotowaną masę wlewać powoli do gotującego się mleka. Całość mieszać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać z budyniem do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wylać na jeden placek napoleonki, przykryć drugim, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.

 

Sernik

1 kg sera (od dłuższego czasu kupuję w wiaderku)

5 jajek

¾ szklanki cukru

1 margaryna

1 kisiel cytrynowy

1 cukier waniliowy

herbatniki

 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel – mogel, dodawać partiami ser, cały czas ucierać. Margarynę stopić i przestudzić. Dodawać powoli do masy serowej, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać delikatnie z masą serową. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać herbatniki, na nie wylać masę. Piec 40 minut w 180 stopniach (lub do suchego patyczka, w zależności od piekarnika).

 

Kruchy tort z bitą śmietaną

Ciasto:

1 szklanka śmietany 18%

1 szklanka cukru

2 jajka

1 kostka margaryny

1 łyżka sody

1 kg mąki

Z podanych składników zagnieść ciasto, pozostawić do schłodzenia w lodówce. Następnie ciasto uformować w wałek, podzielić na równe części (tak około 10), rozwałkować na cienkie blaty. Każdy placek piec oddzielnie w tortownicy do zrumienienia. Zimne blaty nasączyć ponczem i przekładać masą z bitej śmietany. Schłodzić w lodówce.

Poncz:

1 litr przegotowanej wody

sok z połowy cytryny

1 łyżka cukru

kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego

Masa:

5 kubeczków śmietany 36%

1 szklanka cukru

Śmietanę ubić z cukrem. Można wzbogacić smak kremu dodając dwa serki śmietankowe lub jogurtowe.

Pierwszy placek zawsze smaruję powidłami śliwkowymi, przez co całość nabiera lekkiej  kwaskowatości i lepszego (według mnie) smaku.

 

Jajka w bezglutenowej panierce

Składniki

3 upieczone buraki

1 opakowanie rukoli

5 jajek

kilka suszonych pomidorów

50 g orzechów włoskich

sól

pieprz

Panierka

3 łyżki mąki kokosowej

2 jajka

3 łyżki parmezanu

3 łyżki zmielonych migdałów

olej do głębokiego smażenia

sezam

pistacje

Sos do sałatki

2 szalotki

2 łyżki oleju

2 łyżki szczypiorku

3ząbki czosnku

1 papryczka chilli

½ łyżeczki wędzonej papryki

sól

pieprz

limonka

 

Jajka ugotować na twardo. Na półmisku ułożyć umytą i osuszoną rukolę. Upieczone buraki pokroić w cienkie plastry i ułożyć na rukoli. Posypać orzechami włoskimi oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. W woku lub na patelni rozgrzać olej. Jajka obrać ze skorupek. Na jednym talerzu przygotować mąkę kokosową, na drugim roztrzepane jajka z solą i pieprzem, na trzecim  zmielone migdały zmieszane z parmezanem. Ugotowane jajko obtoczyć w mące kokosowej, następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w serze i migdałach. Można również jajko obtoczyć w sezamie i pokruszonych pistacjach. Jajko przełożyć na rozgrzany olej. Smażyć na wzór pączków, około 3 minut. Następnie wyłożyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Gotowe jajka ułożyć na sałatce. Na drugiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekane czosnek, chilli i szalotki. Dodać przyprawy, a na końcu posiekany szczypiorek. Gotowym sosem polać sałatkę. Całość skropić sokiem z limonki.

 

Wieniec drożdżowy z suszonymi owocami

Ciasto drożdżowe

300 g mąki pszennej, typ 450

 30 g świeży drożdży

50 g masła

60 g cukru

60 ml mleka

2 jajka 

1 laska wanilii

1 pomarańcza

sól

Nadzienie

200 g suszonych moreli

200 g suszonych fig

200 g masy marcepanowej

2 jajka

50 g masła

 

Morele i figi zmielić maszynką do mielenia mięsa na grubych oczkach. Marcepan utrzeć z jajkami na gładką masę, następnie dodać zmielone owoce oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszać.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym mlekiem. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać drożdże z mlekiem, delikatnie wymieszać z częścią mąki, tworząc rozczyn. Przykryć ściereczką, odstawić na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do rozczynu dodać resztę cukru, nasionka laski wanilii, całe jajo, żółtko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Dodać rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z połowy pomarańczy. Ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować cienko do uzyskania dużego prostokąta, rozsmarować nadzienie na całej powierzchni ciasta, zwinąć całość w rulon, zaczynając od dłuższej strony, następnie przeciąć wzdłuż cały zwinięty wałek i skręcić, formując wieniec. Uformowany wieniec przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty wieniec posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25-30 minut.

SMACZNYCH ŚWIĄT

PRZEKŁADANE WAFLE

1 opakowanie suchych wafli

250 g serka mascarpone

1 słoiczek słonego karmelu (lub puszka masy krówkowej o dowolnym smaku)

 

                Serek ucieramy na puch, dodajemy w kilku partiach karmel lub masę krówkową cały czas ucierając aż uzyskamy jednolity kolor. Gotową masą przekładamy wafle, układając naprzemiennie

 (wafel, masa, wafel, masa, wafel masa, wafel, masa). Tak ułożone wafle przykrywamy papierem lub folią obciążamy ciężką książką na godzinę. Następnie zdejmuje obciążenie i folię, ostrym nożem kroimy wafle w dowolny sposób (najłatwiej na trójkąty lub prostokąty), pozostawiamy (jak się uda – u mnie zazwyczaj nie udaje się, znikają na momencie) na pól godziny do wyschnięcia. Smacznego J

 

Zdrowe batoniki

3 banany rozgniecione na papkę

3 garści startej na średnich oczkach marchwi

100 g orzechów włoskich i laskowych

100 g migdałów

100 g rodzynek i żurawiny

50 g sezamu100 g ziaren słonecznika

½ słoiczka płynnego miodu

6 jaj

około 2 szklanek mąki (może być 1 ½ szklanki)

2 szklanki płatków owsianych

Suche składniki wymieszać, orzechy i migdały można pokroić na mniejsze kawałki, ale to nie jest konieczne. Jajka wymieszać z miodem, dodać do suchej mieszanki, połączyć na jednolitą masę. Całość wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 160 - 170 stopniach około godziny. Wystudzić, pokroić na dowolnej wielkości batoniki.

 

Twarożek rozmaitości

1 opakowanie twarożku (ja biorę twaróg hajnowski lub z Piątnicy)

6 pomidorków koktajlowych

½ świeżego ogórka

6 rzodkiewek

szczypior

śmietana, sól, pieprz

Pomidorki pokroić na ćwiartki, z ogórka wyciąć część z nasionami, rzodkiewkę pokroić na ósemki, szczypior drobno posiekać. Twaróg rozdrobnić, dodać wszystkie składniki, doprawić do smaku, połączyć ze śmietaną, wymieszać. Śmietany dodajemy według uznania.

 

PIERNIKI

Przy ich wykonaniu dzieci są niezastąpione. Chętnie ugniatają ciasto, chętnie wykrawają kształty i chętnie ozdabiają (ćwiczenia małej motoryki).

 

Składniki:

(na około 100 sztuk)
55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)

2 łyżeczki kakao

 

Rozpuszczamy masło w rondelku i odstawiamy. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawy i kakao. Wlewamy miód, masło i wbijamy jajko. Mieszamy łopatką, a później wyrabiamy ciasto na stolnicy. Jak będzie ładne, gładkie i lśniące - będzie gotowe. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki. Piec nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 1 cm odstępu, bo pierniki lekko się rozlewają w trakcie pieczenia. Pieczemy 8-10 minut, studzimy, dekorujemy.

Pieczone jabłka

Pyszny deser, który dzieci mogą przygotować wspólnie z rodzicami. Nie wymaga on dużej pracy, a wspaniale smakuje na gorąco z gałką lodów waniliowych. Zamieszczone poniżej proporcje dotyczą jednego jabłka. Dla dzieci będzie to dodatkowo lekcja matematyki, gdy będą musiały obliczyć, ile poszczególnych składników potrzeba na przygotowanie deseru dla wszystkich domowników

 

Składniki na 1 porcję:

1 twarde jabłko

1 łyżeczka posiekanych orzechów

½ łyżeczki rodzynek

½ łyżeczki wiórków kokosowych

1 łyżka miodu

 

Potrzebną ilość jabłek należy umyć, odciąć wierzch każdego jabłka i  dokładnie wykroić środek tak, aby nie przebić jabłka na wylot i jednocześnie nie rozciąć go. Do środka należy włożyć wymieszane nadzienie (orzechy, wiórki i rodzynki) i wlać trochę miodu. Tak przygotowane jabłka ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

Naleśniki z serem

Przepisu na ciasto na naleśniki chyba nie musze podawać, bo każda mama go zna. Cały sekret tych naleśników polega na podwójnym smażeniu ich i tym, że do ciasta dajemy samo białko, żółtko zaś pozostawiamy do farszu. Naleśniki musza być bardzo cienkie i smażone na maleńkiej ilości tłuszczu.

Do farszu potrzebujemy:

50 dag  białego sera

1 cukier waniliowy

2-3 łyżki cukru

1 żółtko

Ser przeciskamy przez praskę lub rozcieramy mocno widelcem lub łyżką, dodajemy pozostałe składniki i ucieramy na jednolitą masę. Następnie nakładamy na gotowe naleśniki, zawijamy w rulon i obsmażamy na patelni z każdej strony. Naleśniki stają się chrupiące, a farsz soczysty.

 

Kruche ciasteczkka Smoka Karolka

Składniki na około 9 sztuk ciastek:
około ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
10 sztuk suszonych daktyli bez pestek
4–5 łyżek wiórków kokosowych
1–2 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego)
garść migdałów (opcjonalnie do dekoracji)
1½ szklanki wody do ugotowania kaszy


Kaszę jaglaną przepłukać, zalać 1½ szklanki wody i gotować na średnim ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.
Następnie ugotowaną kaszę zmiksować razem z daktylami blenderem na gładką masę, dodać wiórki kokosowe, część posiekanych migdałów (można zostawić kilka sztuk do dekoracji) i olej – dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

Z przestudzonej masy jaglanej formować kulki, spłaszczać je na placuszki (dłonie należy zwilżać wodą, gdyż masa może się przyklejać), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować pozostałymi migdałami.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

 

Faszerowane cukinie

Zachęcam przyrządzić tę potrawę wspólnie z dziećmi. Mogą pokroić warzywa i pieczarki przy pomocy plastikowego nożyka.

Składniki

4 średnie cukinie

1 cebula

1 ząbek czosnku

30 dag pieczarek

1 papryka

50 dag mielonego mięsa

20 dag żółtego sera

1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)

przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)

 

Cukinie należy dokładnie umyć, odciąć końcówki z obu stron, przekroić wzdłuż. Następnie łyżką wydrążyć miąższ, który później przyda się nam do nadzienia. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić, paprykę i miąższ również drobno pokroić. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać roztarty czosnek i mielone mięso, podsmażyć. Do gotowego mięsa dodać pokrojoną paprykę, miąższ z cukinii i pieczarki, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Na koniec wlać puszkę pomidorów, całość dusić do odparowania soku, doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać cukinie, układać na blasze lub w naczyniu do zapiekania, przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni 30 minut, następnie zdjąć folię, posypać startym żółtym serem i wstawić jeszcze na kilka minut do stopienia sera już bez folii. Dla urozmaicenia smaku można posypać na wierzchu majerankiem, bazylią lub oregano.

  

Matematyczne ciasteczka

Do przygotowania matematycznych ciasteczek możemy wykorzystać gotowe herbatniki lub upiec je z własnego przepisu. Dzieci z pewnością chętnie pomogą w ich przygotowaniu, a ozdabianie ich będzie dla nich wielką frajdą.

 

Składniki:
150 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
225 g mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny lub dowolny ekstrakt do ciasta

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka w kształcie  kół, prostokątów, kwadratów, trójkątów.
Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (ciasteczka nie zmieniają kształtu, ale minimalnie rosną). Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce, a następnie ozdabiać lukrem, ziarnami słonecznika, dyni, pokrojonymi na różne kształty suszonymi owocami, posypką, drobnymi groszkami itp. Można układać z nich cyfry, litery, figury geometryczne. Wszystko zależy od pomysłów dzieci.

 

Lukier

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

Całość wymieszać, rozcierając starannie grudki. Lukier musi mieć konsystencję pasty. Jeśli jest zbyt płynny należy dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – dodać soku z cytryny.


Ciastka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.
 

Kakaowa wersja:
150 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
185 g mąki pszennej
40 g kakao

 

Dobrym ćwiczeniem na rozwijanie motoryki małej jest nie tylko ugniatanie plasteliny, modeliny czy masy solnej, ale również ciasta. Nasze dzieci chętnie uczestniczą w zajęciach kulinarnych. Polecamy wykonanie z nimi pysznych rogalików z marmoladą. Dzieci są mistrzami w rozcieraniu drożdży i ugniataniu ciasta. Bardzo chętnie formują również rogaliki i robią to naprawdę dobrze.

 

Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:

1 kg mąki pszennej (3/4 do ciasta, reszta do podsypywania przy wałkowaniu)

1 kostka margaryny

1 kostka smalcu

10 dag świeżych drożdży

3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 do posmarowania gotowych rogalików)

2 łyżki cukru

400 g marmolady lub powideł

szczypta soli

 

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i wymieszać na gładką masę, przykryć, odstawić na kilka minut.

 W tym czasie połączyć ¾ kg mąki z margaryną, smalcem i solą. Dodać drożdże i jajka, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto będzie gotowe, uformować z niego wałek, podzielić na 8 części. Każdą część kolejno rozwałkować na kształt koła na grubość ok 3 mm, podzielić na 8 części (trójkąty). Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę marmolady, zwijać na kształt rogalików od najdłuższego brzegu tak, aby koniec rogalika był pod spodem. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.

 

I jeszcze jeden pyszny przepis, przy wykonaniu którego możemy zaangażować dzieci:

 

Ciasteczka owsiane

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów
1 szklanka mąki (razowej lub orkiszowej)
1 szklanka suszonych owoców
1 szklanka orzechów lub nasion
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta cynamonu i imbiru
3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
 

Wykonanie:
Owoce suszone i orzechy nieco posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami suchymi i z jajkiem. Wymieszać. Dodać miód, olej i sok jabłkowy. Wszystko dobrze wymieszać.
Formować ciasteczka. Można nakładać porcje ciasta, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wypełniać ciastem foremki silikonowe na babeczki i ciasteczka, na wysokość ok 0,7 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok. 20-30 minut. Ciasteczka powinny się dobrze zrumienić.

 

 


Ostatnia aktualizacja: 2020-05-24